Opp gjennom årene er Odda flere ganger blitt utsatt for flom, der vannmassene fører til store skader. Den største faren er ikke først og fremst knyttet til oversvømmelse, men det er den enorme kraften og vannføringen som fører til store materielle skader. Dersom vi ser på østlandet har elvene av en helt annen karakter enn elvene på vestlandet. En flom på østlandet er derfor knyttet til oversvømmelse, ofte uten store skader. En flom på vestlandet kan derimot være mye mer katastrofal, dette er på grunn av den enorme vannføringen og hastigheten elven får ved overvann.
27-29. oktober, 2014, ble Odda rammet av en stor flomhendelse. Den 28 oktober kl 1800 ble vannføringen i elven Opo målt på hele 778 m3/s. Flommen skyltes kraftig nedbør på ca 200 - 300 mm over en tredagersperiode. Flommen utartet seg ved at store vannmasser kom rennende nedover elveløpet. Kraften fra vannet førte til erosjon og masseutgravning langs elvebredden. Hele fem hus, en buss og en garasje ble slukt av vannmassene i løpet av denne natten. Flere veier, broer, bygg og installasjoner fikk også store materielle skader.
Bildene nederst i artikkelen er fra dagen vi besøkte Odda under ekskursjonen. Vannføringen her ligger omtrent på 250m3/s. I bilde nummer to ser vi et av sikringstiltakene som er gjort for å hindre storflom, nemlig å bygge en forhøyelse på muren, slik at den kan motstå høyere vannstand i elven. Flere av husene på bildet ble også tatt av flommen i 2014. Det siste bildet er fra øverste del av Odda, der to elveløp går sammen, og blir til ett hovedløp.
Politiet, Sivilforsvaret, kommunen og røde kors satte i gang en storstilt evakuering. Rundt klokken 1800, 28 oktober ble hele 39 hus og 68 personer evakuert. Heldigvis ble ingen hardt skadet og elven ga kun materielle og økonomiske skader. Ifølge Jan Ove Sed er dette fordi Odda har vært utsatt for flere naturkatastrofer tidligere og er derfor rustet til å håndtere slike hendelser.
Etter denne flommen i 2014 satt NVE i gang med forbedringstiltak langs elven Opo, og planla sikringsarbeid på strekningen mellom Sandvinvannet og fjordmunningen nede i Odda sentrum. Sikringsarbeidet ble satt i gang allerede i 2015, og er planlagt å ferdiggjøres i løpet av 2018.
Sikringstiltak som er utbygd etter flommen i 2014:
- Forhøyelse av elveløpet: Bygget en mur, bestående av stein og sement, for at elven skal kunne hindre oversvømmelse. Denne sikringen skal i utgangspunktet tåle en 200års flom.
- Store steiner plassert i elven for å redusere hastigheten. Denne sikringenen er bygd fra fjordmunningen, og oppover langs Odda sentrum. Dette området ser nå bra ut, og det er turstier på begge sider av elven.
- Bygge opp og forbedre broene slik at de ikke skal bli tatt av eventuell flom.
- Flomtunell: Tiltaket skal bestå av en flomtunnel fra Sandvinvatnet som skal avlede flomvannføring fra elva Opo, samt et kraftverk som skal bygges i forbindelse med flomtunnelen. I tillegg til å redusere de største flomvannføringene i Opo, vil flomtunnelen også begrense vannstandsstigningen i Sandvinvatnet under disse flomhendelsene.