Vangsvatnet

Seismisk kartlegging av Vangsvatnet

For 12000 år siden var Vangsvatnet en fjordarm dekket av is. Flere glasiale, marine og terrestriske prosesser har gjennom yngre dryas og holocen påvirket Vangsvatnet og dannet en sjøbunn med store variasjoner. Gjennom seismiske analyser av sjøbunnen i Vangsvatnet med en Chirp har sjøbunnen blitt kartlagt for å forstå hvordan Vangsvatnet ble dannet.

En chirp er et redskap som brukes for å danne et 2D-profil av sedimenter på sjøbunnen. Dette gjøres ved å sende ut lydbølger fra chirpen, ned i sedimentene som deretter reflekteres og refrakteres tilbake til en mottaker på chirpen. Signalene prosesseres på en datamaskin og danner profilene vist i bildekarusellen (vang_11).

Dataene vi samler inn ved bruk av chirp forteller om mengde sediment i bassenget og den seismiske karakteren til sedimentene. Tykkelsen på laget bestemmes ut ifra hvor lang tid det tar for bølgene å reise gjennom lagene. Lagpakkens seismiske karakter kan beskrives gjennom reflkesjons- amplitude, frekvens og kontinuitet. Amplitude forteller oss om kontrasten mellom lagene i lagpakken, og dermed hvor godt sorterte sedimentene er. Frekvensen forteller oss om tykkelsen på lagene, mens kontinuiteten beskriver flatene på laget, og om reflektorene er tydelige gjennom lagpakken. Høy verdier av amplitude, frekvens og kontinuitet gir typiske horisontalt orienterte laminerte lagpakker, mens lagpakker med lavere verdier gir mer homogene ujevne lagpakker

Undersøkelsene med chirp viser at Vangsvatnet består av tre typer sedimenter. Den nederste lagpakken består av morenemateriale. Morenemateriale er løsmasser av alle størrelser, avsatt av isbreer. Under siste istid var Vangsvatnet altså dekket av en isbre. Isbreer er tunge og presser derfor landmassene ned.  Den andre lagpakken består av marine sedimenter. Disse ble avsatt i Vangsvatnet da breen hadde smeltet tilbake oppover dalen og havnivået stod høyt nok til at Vangsvatnet var del av en fjord. Etter hvert som klimaet ble varmere, smeltet isbreen, som dekket Voss, helt vekk. Som en følge av dette, hevet landet seg, det relative havnivået sank og Vangsvatnet ble isolert fra havet. Dette skjedde for omlag 9000 år siden. Siden den gang har Vangsvatnet vært en innsjø, slik vi kjenner det idag. Etter isolering fra havet, har elvene i området stått for mesteparten av sedimenttransporten ut i Vangsvatnet. Den øverste sedimentære lagpakken man derfor kan se fra de seismiske profilene er horisontale lag avsatt av elver. For hver dag som går, transporterer elvene mer sedimenter ut i Vangsvatnet og dette vil de fortsette å gjøre helt til Voss på nytt blir dekket av is.

- Chirpen som har blitt brukt er en EdgeTech 3100 Portable Sub-Bottom Profiler

- Chirpen sender og mottar seismiske lydbølger med frekvens 4-20 kHz

- Chirpen kan brukes opptil 300m dybde under overflaten, i et vindu på 100m om gangen.

- Chirpen monteres på en båt og tilkobles en GPS og en datamaskin for prosessering av data under loggingen.

Andre stader i kommunen